Welkom bij SolarReus, waar we klaar staan om al jouw vragen te beantwoorden en je te ondersteunen op het gebied van duurzame energie. Hieronder vind je onze contactgegevens.
Home / Klantenservice
Klantenservice
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig ?
Het aantal benodigde zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder je energiebehoefte, de beschikbare dakruimte, het rendement van de zonnepanelen, de zoninstraling op je locatie, en eventuele schaduw.
Waarom zonnepanelen?
Zonnepanelen bieden aantrekkelijke voordelen, waaronder besparingen op energiekosten, milieuvriendelijke energieproductie, verhoogde woningwaarde, onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet, financiële stimuleringsmaatregelen, lange levensduur met minimaal onderhoud, een groen imago en de mogelijkheid voor netto-metering om extra te besparen.
Wat heb ik nodig voor een complete installatie ?
Voor een compleet zonnepaneelsysteem heb je de volgende componenten nodig:
- Zonnepanelen
- Omvormer
- Montagesysteem
- Bekabeling en connectoren
- Elektrische meter (indien nodig)
- Energieopslagsysteem (optioneel)
- Elektrische schakelkast en zekeringen
Waarom zou ik een Monitoringsysteem nemen?
Een monitoringsysteem biedt real-time prestatiebewaking en vroegtijdige probleemdetectie voor je zonnepaneelsysteem. Het zorgt ervoor dat je systeem optimaal blijft presteren, verlengt de levensduur van je zonnepanelen en maximaliseert je besparingen op de lange termijn. Het biedt ook inzicht in je energieverbruik en helpt je bewuster met energie om te gaan. Het is een waardevol hulpmiddel om het meeste uit je investering te halen
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen werken door zonlicht op te vangen en om te zetten in elektriciteit via het fotovoltaïsche (PV) effect. Zonnecellen in de panelen absorberen fotonen (lichtdeeltjes) uit zonlicht, wat resulteert in de generatie van gelijkstroom (DC). Een omvormer zet deze DC om in wisselstroom (AC) die geschikt is voor gebruik in huishoudens. De opgewekte elektriciteit kan dan worden gebruikt om apparaten van stroom te voorzien of opgeslagen worden in batterijen voor later gebruik. Dit proces maakt zonne-energie tot een schone en hernieuwbare bron van elektriciteit.
Hoe werkt de salderingsregeling?
De salderingsregeling is een systeem waarbij de elektriciteit die je met zonnepanelen opwekt en teruglevert aan het elektriciteitsnet, wordt verrekend met de elektriciteit die je van het net afneemt. Wanneer je zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan je op dat moment verbruikt, wordt het overschot teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. De elektriciteitsmeter registreert de teruggeleverde elektriciteit, en deze hoeveelheid wordt afgetrokken van de elektriciteit die je van het net afneemt. Hierdoor betaal je alleen voor het nettoverbruik, het verschil tussen wat je hebt verbruikt en wat je hebt teruggeleverd. Tot 2025 ontvang je dezelfde prijs voor de teruggeleverde elektriciteit als wat je betaalt voor de elektriciteit die je afneemt. Na 2025 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd.
Hoe gaat het verder met de salderingsregeling na 2023 ?
Het kabinet wil de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 afbouwen.
- 2025: 64% van de teruglevering wordt gesaldeerd;
- 2026: 64% van de teruglevering wordt gesaldeerd;
- 2027: 55% van de teruglevering wordt gesaldeerd;
- 2028: 46% van de teruglevering wordt gesaldeerd;
- 2029: 37% van de teruglevering wordt gesaldeerd;
- 2030: 28% van de teruglevering wordt gesaldeerd;
- 2031 en verder: 0% van de teruglevering wordt gesaldeerd
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
De geschiktheid van je dak voor zonnepanelen hangt af van verschillende factoren. Idealiter moet je dak een zuidelijke oriëntatie hebben en voldoende ononderbroken zonlicht gedurende de dag ontvangen. Andere overwegingen zijn onder meer de helling en hoek van je dak, de aanwezigheid van obstakels die schaduw kunnen veroorzaken, de dakbedekking en de draagkracht van je dak. Het is raadzaam om een professionele zonnepaneelinstallateur te raadplegen. Ze kunnen een zonnestudie uitvoeren om de geschiktheid van je dak te beoordelen en aanbevelingen doen voor het ontwerp en de installatie van zonnepanelen op basis van je specifieke situatie.
Welke soorten zonnepanelen zijn er?
- Monokristallijne zonnepanelen: Deze panelen zijn gemaakt van monokristallijn silicium en hebben een hoog rendement en een uniforme uitstraling. Ze zijn meestal duurder, maar nemen minder ruimte in beslag en presteren goed bij weinig licht.
- Polykristallijne zonnepanelen: Polykristallijne panelen bestaan uit meerdere siliciumkristallen en zijn over het algemeen goedkoper dan monokristallijne panelen. Ze hebben echter iets lagere efficiëntie en zien er vaak blauw uit.
Andere zonnepaneeltechnologieën omvatten dunne-filmzonnepanelen, amorf siliciumzonnepanelen en organische fotovoltaïsche zonnepanelen. Elk type heeft zijn eigen kenmerken en toepassingen, en de keuze hangt af van factoren zoals budget, esthetiek, ruimte en gewenst rendement. Een professionele zonnepaneelinstallateur kan advies geven over welk type zonnepanelen het beste past bij je specifieke behoeften.
Heb ik een 3 fase of 1 fase meterkast?
Om te bepalen of je een 3-fase of 1-fase meterkast hebt, kun je het volgende doen:
- Bekijk je elektriciteitsmeter: Meestal staat op je elektriciteitsmeter aangegeven of deze 1-fase of 3-fase is. Dit staat meestal aangeduid als “1P” voor 1-fase en “3P” of “3~” voor 3-fase.
- Raadpleeg je elektriciteitsrekening: Je kunt ook je elektriciteitsrekening controleren. In de sectie met technische gegevens of aansluitinformatie staat meestal vermeld of je een 1-fase of 3-fase aansluiting hebt
Wanneer kom ik aanmerking voor het 0% BTW tarief?
In Nederland kom je in aanmerking voor het 0% btw-tarief op zonnepanelen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
- Je bent eigenaar van de woning.
- De zonnepanelen zijn hoofdzakelijk bedoeld voor privégebruik.
- Ze worden geïnstalleerd door een geregistreerde installateur.
- Het zonnepanelensysteem wordt geregistreerd bij de Belastingdienst.
- De opgewekte elektriciteit wordt gebruikt in je eigen woning.
Dit tarief stimuleert duurzame energieopwekking en kan aanzienlijke besparingen opleveren bij de aanschaf van zonnepanelen in Nederland. Raadpleeg de Belastingdienst voor actuele richtlijnen.
Wat voor functie hebben optimizers binnen het zonne-installatiesysteem?
Optimizers in een zonne-installatiesysteem optimaliseren de prestaties van individuele zonnepanelen, waardoor elk paneel zijn maximale energieopwekking kan bereiken, zelfs onder verschillende omstandigheden zoals schaduw of variërende paneelprestaties. Ze maximaliseren de totale energieopbrengst, bieden monitoring en diagnose, verbeteren de veiligheid en zijn compatibel met diverse soorten zonnepanelen.
Wat heeft de omvormer voor een functie en waar om is deze belangrijk?
Een omvormer in een zonne-installatiesysteem zet de gelijkstroom (DC) die wordt gegenereerd door de zonnepanelen om in wisselstroom (AC). Dit is noodzakelijk omdat de meeste huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet werken op wisselstroom. De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte elektriciteit direct bruikbaar is in je huis en voor eventuele export naar het elektriciteitsnet. Het speelt een cruciale rol bij de energieopwekking en -levering in een zonne-installatiesysteem.
Heb ik nog steeds rendement in de herfst en winter en bewolkte dagen?
Ja, zonnepanelen kunnen nog steeds energie opwekken in de herfst en winter, zelfs op bewolkte dagen. Hoewel de opbrengst in de herfst en winter over het algemeen lager is dan in de zomer vanwege kortere dagen en minder direct zonlicht, zijn moderne zonnepanelen nog steeds in staat om elektriciteit te genereren.
Naar welke kant kan ik de zonnepanelen het best richten?
In Nederland is de meest efficiënte oriëntatie voor zonnepanelen gericht op het zuiden. Dit betekent dat de zonnepanelen naar het zuiden moeten worden geplaatst om de meeste zonuren gedurende de dag te benutten. Dit geldt voor de meeste locaties op het noordelijk halfrond.
Normale omvormer of Micro-omvormers?
Normale omvormer: Deze zijn doorgaans kosteneffectiever en geschikt als je zonnepanelen uniform zijn, weinig schaduw hebben en je geen behoefte hebt aan uitbreidbaarheid op paneelniveau.
Micro-omvormers: Micro-omvormers vormen de geproduceerde stroom per zonnepaneel om. U kiest met micro’s voor zonnepanelen plaatsen als een parallel-schakeling. Elk zonnepaneel krijgt zijn eigen (kleine) omvormer. Elk zonnepaneel werkt zelfstandig en presteert onafhankelijk van de andere zonnepanelen. Elke micro-omvormer verbruikt wel een beetje stroom, maar er is binnen geen grote omvormer meer nodig, die anders ook stroom verbruikt. U kunt bij micro’s de opbrengst per zonnepaneel monitoren.
Worden zonnepanelen minder efficiënt naarmate ze viezer worden?
Ja, zonnepanelen worden minder efficiënt wanneer ze vies zijn omdat vuil het invallende zonlicht blokkeert, de warmteafvoer vermindert en de lichtdiffusie beïnvloedt. Regelmatig reinigen is essentieel om de efficiëntie te behouden, meestal minstens één tot twee keer per jaar.
Zijn zonnepanelen wel nog rendabel in Nederland
Absoluut! Zonnepanelen zijn nog steeds zeer rendabel in Nederland. Hoewel het zonlichtniveau hier gematigder is dan in sommige zonnige gebieden, produceren moderne zonnepanelen nog steeds voldoende elektriciteit om de investering de moeite waard te maken. De energiebesparing en mogelijke teruglevering aan het net kunnen resulteren in aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn. Daarnaast zijn er verschillende subsidies en regelingen beschikbaar die de aanschaf van zonnepanelen nog aantrekkelijker maken.
Hoe veilig zijn zonnepanelen?
Bij SolarReus begrijpen we dat veiligheid een belangrijke overweging is bij de aanschaf van zonnepanelen. Onze focus ligt op het leveren van hoogwaardige zonnepaneelcomponenten van gerenommeerde fabrikanten. De veiligheid van zonnepanelen hangt grotendeels af van de kwaliteit van de gebruikte materialen en de installatie ervan. Onze producten voldoen aan strenge normen en zijn ontworpen met het oog op betrouwbaarheid en duurzaamheid.
Moet ik ergens melden dat ik zonnepanelen heb?
Je bent wettelijk verplicht om je zonnestroominstallatie te melden op de website van Energieleveren.nl, Dit is een initiatief van alle regionale netbeheerders. Weten dat salderen niet automatisch plaatsvindt zonder een slimme meter, is essentieel. Indien je nog niet beschikt over een geschikte meter, zal er gevraagd worden of je jouw meter wilt laten vervangen. Het vervangen van de meter wordt doorgaans kosteloos uitgevoerd als je dit tijdig aangeeft bij de aanmelding van de zonnepanelen.
Wat is het verschil tussen WP en kWh?
“Watt-piek (WP)” meet de piekcapaciteit van bijvoorbeeld zonnepanelen, oftewel het maximale vermogen onder ideale omstandigheden. “Kilowattuur (kWh)” geeft daarentegen de daadwerkelijk geproduceerde of verbruikte energie over een bepaalde periode aan, waarbij één kilowattuur staat voor het verbruik van één kilowatt vermogen gedurende één uur.
Garantie op onderdelen?
De garantie op zonnepaneelcomponenten varieert doorgaans tussen 10 en 25 jaar, afhankelijk van de fabrikant. Deze garantie dekt materiaal- en fabricagefouten. Daarnaast bieden veel fabrikanten een vermogensgarantie die aangeeft hoeveel vermogen de panelen gedurende een bepaalde periode zullen produceren, meestal tussen 80% en 90% over 25 tot 30 jaar. De omvormer, die gelijkstroom omzet in wisselstroom, heeft meestal een garantie van 5 tot 15 jaar. Het is belangrijk de specifieke garantievoorwaarden van de fabrikant te controleren voor aankoop.
Moet er een aparte elektragroep worden aangemaakt in de meterkast?
Ja, bij de installatie van zonnepanelen is het vaak nodig om een aparte elektragroep aan te maken in de meterkast. Deze groep wordt specifiek toegewezen aan de zonnepaneleninstallatie en zorgt ervoor dat de opgewekte elektriciteit correct wordt geregistreerd en, indien van toepassing, kan worden gesaldeerd met het elektriciteitsnet.
Contactgegevens
Bedrijfgegevens
KvK: 92315216
BTW: NL865996556B01
© SolarReus (handelsnaam van Greeneroo B.V.)
Contact opnemen
"*" geeft vereiste velden aan