Skip to main content

Meer subsidie voor energieonderzoek naar duurzame energie

De hoeveelheid subsidie voor energieonderzoek die naar duurzame-energiebronnen gaat, is in 2022 gestegen van 53 naar 95 miljoen euro. Daarvan ging ruim 70 procent naar wind- en zonne-energie.

Het budget voor onderzoek naar energiebesparing daalde juist van 234 miljoen naar 101 miljoen euro. Hiervan ging ruim 70 procent naar energiebesparing in de industrie. Dat blijkt uit de Monitor publiek gefinancierd energieonderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

131 miljoen euro minder
In 2022 investeerde de rijksoverheid 131 miljoen euro minder in energieonderzoek. In 2021 was dat namelijk 421 miljoen euro, maar in 2022 nog slechts 290 miljoen euro.

Belangrijkste oorzaak van deze daling is dat er een jaar eerder nog 2 extra subsidieregelingen voor energieonderzoek open waren en in 2022 niet. Het gaat om de regeling Demonstratie Klimaattechnologieën en -innovaties (DKTI) en R&D Mobiliteitssectoren (RDM).

Industrieel onderzoek
Net als in 2021 ging in 2022 weer 40 procent van het budget, 118 miljoen euro, op aan industrieel onderzoek. Dat onderzoek gebruikt resultaten uit theoretisch of fundamenteel onderzoek om een nieuwe toepassing in de praktijk te testen. Van al het geld ging een kwart – 72 miljoen euro – naar demonstratieprojecten. Demonstratieprojecten gebruiken nieuwe producten of processen voor het eerst in de praktijk.

Kennisinstellingen en universiteiten ontvingen het meeste geld om onderzoek te doen, te weten 133 miljoen euro. Het bedrijfsleven, groot- en midden- en kleinbedrijf bij elkaar, kreeg daarvoor in totaal 151 miljoen euro, 104 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Het midden- en kleinbedrijf (mkb) kreeg samen 69 miljoen euro, goed voor 24 procent van de publieke middelen voor energieonderzoek. Grootbedrijven waren met 82 miljoen euro goed voor een aandeel van 28 procent.

82 procent
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hoestte 82 procent van het onderzoeksgeld op, te weten 237 miljoen euro. 21 miljoen euro kwam van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, nog eens 21 miljoen euro van het ministerie van Binnenlandse Zaken en de overige 12 miljoen euro kwam van andere instanties.

Onderstaande tabel bevat een overzicht van publiek gefinancierd energieonderzoek verdeeld naar hernieuwbare bronnen in de periode 2018-2022.

Bron : Solarmagazine.nl

Solar panels are being assembled on conveyor automated manufacturing facility. Solar Panel Production Process on Advanced Factory.

Laat een bericht achter

Neem contact op met onze SolarReuzen

Onze SolarReuzen staan voor je klaar.

Offerte aanvragen

Ontvang €5 korting op je eerste bestelling

"*" geeft vereiste velden aan