Skip to main content

Zonnepanelen produceerden in 2023 meeste duurzame stroom

Nederland produceerde in 2023 13 procent meer hernieuwbare energie. Bij de productie van stroom gebeurt dat in bijna de helft van de gevallen duurzaam, waarbij zonnepanelen de meeste duurzame stroom leverden.

Met deze groei is een aantal doelen uit het Energieakkoord bereikt. Dat blijkt uit de jaarcijfers van Energieopwek.nl.

17 procent
Het Energieakkoord uit 2013 had tot doel om in 2023 op minimaal 16 procent hernieuwbare energie uit te komen. Uit een analyse van Energieopwek.nl blijkt dat het aandeel nu bijna 17 procent is.

Het afgelopen jaar kende diverse hoogtepunten. Zo waren windmolens op land op 24 december het meest productief. Toen produceerden ze 210.000 megawattuur aan groene stroom. Dat was die zondag goed voor 70 procent van de totale Nederlandse stroomvraag. 12 februari was de slechtste winddag met een productie van slechts 1.500 megawattuur, goed voor amper een half procent van de Nederlandse stroomvraag op die dag. Voor zonnepanelen piekte de stroomproductie op 13 juni op een niveau van 140.000 megawattuur. Dat was die dag voldoende voor 40 procent van de Nederlandse elektriciteitsvraag. Het dieptepunt lag op 19 december toen zonnepanelen maar 3.500 megawattuur elektriciteit leverden, ofwel 1 procent van de Nederlandse stroomvraag.

Vaker overschot
2023 was ook het jaar dat er vaker méér duurzame stroom werd opgewekt dan Nederland nodig had of kon exporteren, wat zich vertaalde in een negatieve stroomprijs. In 2023 telde Nederland meer dan 300 ‘negatieve stroomuren’. In de laatste maand van 2023 groeide de productie met 23 procent in vergelijking met december vorig jaar. Dat was meteen het hoogste groeipercentage in 2023 en daarmee was december een goede afsluiter. Windenergie was de grootste aanjager van deze groei.

Onderstaande tabel toont de Nederlandse elektriciteitsproductie naar bron. Het afgelopen jaar kwam ongeveer de helft van alle in Nederland verbruikte stroom uit groene bronnen. Zonnepanelen (red. zon-pv) leverden daarbij de grootste bijdrage, gevolgd door de windmolens op land. Het percentage biomassa in de mix bleef ongeveer gelijk.

Elektrificatie
Het finale energiegebruik in Nederland bestaat uit 3 onderdelen; voor 55 procent uit warmte voor gebouwen en industrie, voor 25 procent uit transport in de vorm van weg- en vliegverkeer en tot slot voor 20 procent uit het stroomverbruik. Door elektrificatie van de industrie, vervoer, koken en verwarmen zal het aandeel elektriciteit groeien.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) berekent dat dit in 2030 ongeveer uitkomt op 24 procent van het finale gebruik. Daarvan is dan 75 procent hernieuwbaar. In die berekening zit nog niet de aangekondigde extra 10 gigawatt aan windmolens op zee.

Bron: https://solarmagazine.nl/

Row of new energy efficient brick terraced houses with the roof covered with solar panels in a housing devlopment on a sunny day

Laat een bericht achter

Neem contact op met onze SolarReuzen

Onze SolarReuzen staan voor je klaar.

Offerte aanvragen

Ontvang €5 korting op je eerste bestelling

"*" geeft vereiste velden aan